Skip to content

Yhdenvertaisuus, kaikille mahdollisuus osallistua – Tanja Hakala

Olen muutaman vuoden aktiivisesti opetellut vammaisen elämää. Saanut tutustua yhdenvartaisuuteen ja mahdollisuuksiin liikuntavammaisen näkökulmasta. Olen saanut mahdollisuuden tutustua myös muiden vammaisryhmien tarpeisiin.

Suomi ratifioi keväällä 2016 YK:n yleissopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista (puhekielessä YK:n vammaissopimus). Osa lainsäädännömme ei edelleenkään ole kaikin paikoin tämän yleissopimuksen tasolla. Kansainväliset sopimukset menevät kansallisen lainsäädännön yli. Valitettavasti tämä ei ole kaikinpaikoin selvä.

Nokialla on havaittavissa selvää yritystä asioiden korjaamiseksi. Kunta työnantajana järjesti koulutuksen työntekijöilleen mm esteettömyydestä. Paikalle oli kutsuttu Tampereen kaupungin uusi vammais- ja esteettömyysasiamies Hanna Karojärvi. Hän piti hyvän koulutuksen. Paikalle löysivät tahot, joille ko asiat olivat jo valmiiksi melko tuttuja.

Pienellä valistuksella tekninen, kulttuuri ja perusturva olisivat ymmärtäneet, että esteettömyys ja yhdenvertaisuus vaatii myös heiltä huomiota sekä toimia. Toimin sitten muuten herättäjänä asioihin. Vammaispalvelumatkojen hinnoittelusta kirjoitinkin edellisessä blogissa. Nyt olen herätellyt teknistä- ja kultturitointa.

Pääsy kaupungintalolle päivällä on liikuntaesteiselle ollut käytännössä mahdotonta. Virastotalolle todella haastavaa. Nyt näihinkin asioihin on tulossa muutoksia. Muutokset ovat pieniä mutta merkittäviä yhdenvertaisuuden kannalta. Kulttuuritoimi sai herätyksen, kun halusin osallistua Nokia-viikon tapahtumiin. Ihan ei mennyt kuin Strömsöössä vaikka olin etukäteen yhteydessä.

Vielä on paljon tehtävää. Ei sitä Roomaakaan päivässä rakennettu. Esteetön uimaranta, -kuntosali, -luontopolku jne ovat vielä unelmaa. Talvella olisi hienoa, kun voisi luottaa siihen, että invapaikkaa ei ole varannut lumikasa itselleen eikä auravalli blokkaa jalkakäytävälle pääsyä.

Toivon tapahtumien järjestäjille ym rohkeutta kysyä mitä kannattaa huomioida, jotta yhdenvertaisuus ja esteettömyys saadaan toteutumaan. Annetaan kaikille mahdollisuus osallisuuteen.