Skip to content

Vappupuhe Pirkkalaistorilla 1.5.2017 Raisa Hiltunen

Hyvä puolueemme puheenjohtaja Antti Rinne, arvon toverit ja nokialaiset! Hyvää vappua ja tervetuloa nokialaisten yhteiseen sosialidemokraattiseen vappujuhlaan!

Sain kunniatehtävän lausua tervehdyssanat tässä tilaisuudessa. Olen kuullut kolmisenkymmentä vappupuhetta ja näin alkuun pitäisi varmaan kaavan mukaan puhua vapusta työläisten ja opiskelijoiden juhlana ja mainita myös muutama sana päivän säätilasta. Itse ajattelin siirtyä suoraan asiaan, silti väheksymättä vapun tarkoitusta tai tätä melkoista säiden vaihtelua.

Kuntavaalit käytiin kolme viikkoa sitten. SDP:n kannatus laski Nokialla ja jäimme historiallisesti vasta kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Eroa suurimpaan puolueeseen, Vihreisiin, jäi lopulta 157 ääntä. Suurimman ja toisiksi suurimman puolueen välillä eroa oli vain kaksi ääntä. Jokaisella äänellä oli siis oikeasti merkitystä.

Miksi sitten yli 40% äänioikeutetuista jättää käyttämättä äänioikeutensa? Koko maan äänestysprosentti 58,9 ja Nokian 59,9 ovat todella huolestuttavia lukuja. Miksi yli 40% ihmisistä antoi muiden päättää heidän puolestaan, kuka päätöksiä tulevalla nelivuotiskaudella tekee?

Pitäisikö peruskoulussa opiskella enemmän yhteiskuntaoppia? Pitäisikö median ylläpitää aktiivisemmin keskustelua vaikuttamisesta ja päätöksenteosta? Pitäisikö meidän päättäjien katsoa myös peiliin? Olemmeko helposti tavoitettavissa, kuuntelemmeko, puhummeko sellaista kieltä, jonka kaikki ymmärtävät?

Tietävätkö ihmiset, millaisista asioista kuntapolitiikassa päätetään? Meidän päätöksentekijöiden täytyy tulevalla kaudella käydä enemmän ja julkisemmin keskustelua tulevista päätöksistä. Ihmiset eivät itse mene lukemaan esityslistoja kaupungin nettisivuilta, meidän päättäjien täytyy itse olla aktiivisempia ja lähestyä kuntalaisia!

Meillä oli Nokialla vaalikampanjassa todella hyvä pöhinä päällä ja teimme aktiivisen, asiallisen ja ajoittain aika hauskankin kampanjan. Kuntavaaliehdokkaiden saaminen sen sijaan oli todella haastavaa. Ihmiset olivat positiivisesti otettuja kun heitä pyysi ehdokkaaksi, mutta lähes kaikki kommentoivat, ettei aika riitä ja että kunnioittavat päätöksentekijöitä, mutteivat ole itse halukkaita lähtemään mukaan kuntapolitiikkaan. NYT on aika aloittaa hankkimaan lisää puolueaktiiveja ja tulevien vaalien ehdokkaita.

Hyvät kuulijat,

Toivon, että tulevakin valtuusto huolehtii kunnan taloudesta ja laadukkaista palveluista niin kuin vielä hetken vallalla oleva valtuusto on tehnyt. Toivon myös, että tuleva valtuusto löytää luottamuksellisen ja hyvän hengen – vain niin päästään toimivaan lopputulokseen.

Tulevana kautena on tulossa lukemattomia mittavia muutoksia, sote-uudistuksesta alkaen. Kuntapäättäjille jää entistä vähemmän päätettävää, mutta sitäkin enemmän tavallista kuntalaista koskettavia päätöksiä tehtäväksi. Yksi sote-uudistukseen verrattaessa pieni, mutta useita kuntalaisia ja kolmatta sektoria koskettava asia, tilavuokrat, on saatava kaupungissamme kuntoon tulevalla valtuustokaudella. Sisäisten vuokrien vuoksi uudet tilat ovat niin arvokkaita, ettei niitä ole kenelläkään varaa vuokrata. Olemassa oleva, mutta käyttämätön tila, on kaikista kalleinta tilaa. Hyvänä esimerkkinä on uunituore esiintymislava, joka seisoo tälläkin hetkellä käyttämättömänä varikolla sen liian suuren vuokrahinnan vuoksi, sen sijaan että se olisi meillä täällä vappujuhlassa käytössä.

SDP:n kannatus laski kuntavaaleissa Nokian lisäksi koko maassa. Kävin vaalien alla paljon keskusteluja sosialidemokratiasta ja meidän edustamastamme arvomaailmasta. Useat ihmisten kommentoivat, että demariarvot ovat sinällään kannatettavia ja ajankohtaisia, mutta puolueesta saa vähän näivettyneen ja harmaan kuvan. Ymmärrän näitä kommentteja. Meidän täytyy tehdä asialle jotain! En halua, että lähdemme populistisesti tarjoamaan kaikille kaikkea ja luomaan kiiltokuvamaisia ja epärehellisiä kuvia tulevasta. Mutta kyllä meidän pitää oppia luomaan positiivisia mielikuvia, markkinoimaan itseämme ja kertomaan reilusti ja ylpeästi mitä olemme saaneet aikaan ja mihin asioihin olemme vaikuttaneet. Nyt on aika uudistua, muuttaa näivetys kukoistukseksi ja harmaa kirkkaan punaiseksi!

Hyvät ystävät,

kuten sanottu, vappu on opiskelijoiden ja työväen juhla. Opiskelu- ja työelämän vaatimukset ovat joiltain osin nykyään kohtuuttomia. Henkilöiden, joilla on joko fyysisiä tai psyykkisiä haasteita elämässään, on yhä vaikeampi saada opiskelupaikka, työllistyä tai pysyä työelämässä.

Ammatillinen koulutus muuttuu koko ajan enemmän etäopiskeluksi ja niillä, jotka saavat opiskelunsa valmiiksi, on yhä vähemmän kädentaitoja uuteen ammattiinsa. Opiskelut vaativat nuorilta kohtuuttomasti aktiivisuutta ja vastuunkantoa. Yritykset joutuvat palkkaamaan raakileita, joiden kouluttaminen vie paljon aikaa ja on pois tuottavasta työstä.

Työ on paitsi siitä saatavan toimeentulon, myös monien muiden syiden vuoksi, tärkeää ja yhteiskunnassa kiinnipitävä voima. Erilaiset mahdollisuudet keventää, muokata tai muuten muuttaa työnkuvaa, ovat jo nyt ja varsinkin tulevaisuudessa merkityksellisiä. Erilaisia ja eri elämäntilaisiin sopivia räätälöityjä malleja tulee olla tulevaisuudessa entistä enemmän tarjolla ja käytössä. Niiden avulla useimmilla työntekijöillä on mahdollista selvitä työelämässä eläkeikään, tai edes lähelle sitä.

Meidän demareiden aloitteesta Nokian kaupungin viime talousarviokokouksessa päätettiin 100 000€ määräraha uudelleensijoituksiin. Näillä uudelleensijoituksilla on tarkoitus löytää kaupungin työntekijöille, jotka eivät enää syystä tai toisesta pärjää omassa työssään, uusi työtehtävä. Toivottavasti myös uusi, kesäkuussa aloittava kaupunginvaltuusto, näkee oman kaupungin työntekijöiden, melkein 2000 henkilön, tukemisen ja arvostuksen tärkeänä.

Toverit,

haluan toivottaa teille kaikille hyvää vappua! Uskon, että tekemällä aktiivista kuntapolitiikkaa ja olemalla reilusti ylpeitä omista saavutuksistamme, meillä on suuret mahdollisuudet saada lisää aktiivisia demareita mukaan toimintaan, saada hyvin ehdokkaita tuleviin vaaleihin ja nousta taas paikallisesti ja valtakunnallisesti suurimmaksi puolueeksi. Siihen tarvitaan meitä kaikkia! Pidetään kaikki mukana!

Kiitos!