Skip to content

Pikku-Matin autosta on kumi puhjennut – Riikka Puntalo

Perhesurmat, nuorten tekemät väkivaltarikokset ja muu pahoinvoinnin kärjistyminen. Näistä olemme joutuneet lukemaan mediasta tämänkin vuoden puolella jo liian useasti. Arki, joka muuttuu pahoinvoinniksi. Pahoinvointia, joka muuttuu uutiseksi. Uutinen, joka puhuu tapahtumista tapauksina. Tapaukset, jotka ovat jonkun lapsen, nuoren ja perheen arkea. Arkea, jolla on kauaskantoisia, ylisukupolvisia vaikutuksia jälleen seuraavien ihmisten hyvin(pahoin)vointiin.

Näistä kärjistyneimmistä pahoinvoinnin ilmenemisistä jälleen kerran lukiessa, alkoi päässäni soida vanha lastenlaulu Pikku-Matin autosta, jonka puhjennut kumi paikattiin -no- purukumilla. 15 vuoden lastensuojelun ja sosiaalialan työurani varrella olen törmännyt liian moneen ”tapaukseen”, jossa purukumilla on lähdetty paikkailemaan sellaisia vahinkoja, joissa tarvittaisiin jokoko renkaan -tai rengassarjan vaihto. Asiakkaiden kertomuksista ja myös omien kokemusteni perusteella on tullut ilmi, että purukumia on käytetty liian usein hätäensiapuna, ristitty kädet ja hiljaa toivottu, että se pitää. Toisin kuitenkin, kun lastenlaulussa, ei tarvitse olla automekaanikko tietääkseen, että purkalla ei renkaita paikkailla, koska se on sekä vastuutonta, lyhytnäköistä, että turhaa työtä, jonka sitten joka tapauksessa joudumme myöhemmin tekemään uudelleen: huolella ja oikeilla välineillä.

Oikea tuki oikeaan aikaan on tärkeää

Oikea-aikainen matalan kynnyksen apu ja tuki lapsille, nuorille ja perheille on kaiken a ja o ja ihan kaikki kirjaimet siltä väliltä. Kun lapsi, nuori tai perhe on valmis pyytämään ja vastaanottamaan apua, on sitä oltava heille tarjolla. Silloin, kun oireet ja haasteet ovat mittasuhteeltaan pienehköjä, on tuen mitoituskin pienempää. Tätä asiaa voidaan resurssien suhteen tarkastella sekä työntekijän, käytettävän aikaresurssin ja myös taloudellisen resurssin näkökulmasta. Esimerkiksi lastensuojelun avopalveluihin satsaaminen ajoissa ja oikein mitoitettuna voi ennalta ehkäistä niitä toimenpiteitä, jotka ovat monella tavalla raskaampia sekä yksilölle, että palvelun tilaajakunnalle myöhemmin. Kuntien päätöksenteossa on osattava lukea kokonaisuutta pitkäjänteisemmin, kuin viime vuosien aikana on tehty. Pieni panostus tänä päivänä voi poistaa suuremman resurssin ja taloudellisen panostuksen ylihuomiselta. Katsoo asiaa sitten kuntien talouden tai yksittäisen asiakkaan inhimillisestä näkökulmasta, ei voi kuin ihmetellä ajoittaisia lyhytnäköisiä päätöksiä ja purukumi-paikkauksia, joista puhutaan ”toimenpiteinä”. Huolellinen renkaan paikkaaminen välittömästi reiän ilmestyessä voi auttaa siinä, että rengas ei vuoda tyhjiin tai tyhjentynyt rengas ei aiheuta maantieajossa vieläkin suurempaa vahinkoa.

Perhepalvelujen, sosiaalityön ja lastensuojelun tehtävänä on pystyä tarjoamaan tukea oikea-aikaisesti ja oikein mitoitettuna. Kuntien peruspalvelujen resurssien on oltava sellaiset, että yksikään apua ja tukea tarvitseva ei joudu odottamaan kuukausia tukitoimiaan tai, että tuen tarjoaja ei ole pakotettu antamaan liian köykäistä hätäensiapua purkkapaketin avulla. Yhtä lailla oikea-aikaista tukea, neuvontaa ja ohjausta voi lapselle, nuorelle tai perheelle antaa myös opettaja, terveydenhoitaja, naapuri, ystävä tai muu tuttu. Vastuu hyvinvoinnin ylläpitämisestä on meillä kaikilla. Kuitenkin kaupunkien oma palvelutuotanto, mahdollisesti yhteistyössä laadukkaan ostopalvelun kanssa, on taho, jonka on pystyttävää vastaamaan oikea-aikaisen palvelun tarjoamiseen, ennen kuin renkaat ovat täysin räjähtäneet ja Pikku-Matin auto luisunut raiteiltaan lopullisesti.

Riikka on koulutukseltaan sosionomi YAMK ja ehdolla kuntavaaleissa 2021 Nokian demareiden listalla. Lisää Riikasta ja syistä miksi olla ehdolla demareissa voit lukea tästä.