Skip to content

NOKIA SIISTIKSI – Simo Pokki

Siisti on monimerkityksellinen sana. Jos asia on siisti, niin sillä tarkoitetaan puhtautta ja roskattomuutta, mutta myös tyylikkyyttä. Englanninkielinen vastine lienee ”cool”. Joten ainakin näiden merkitysten kautta voimme toivoa, että Nokia on siisti.

Keväällä lumien sulaessa paljastuu edellisen vuoden ja talven todellisuus: roskat ja koiran jätökset tulevat esille. Ennen kuin luonto herää saattavat näkymät olla hyvinkin ankeita. Varsinaiset roskat häviävät ja maatuvat hitaasti, jos ollenkaan. Koirien jätökset ovat häpeällisiä, mutta onneksi häviäviä.

Oli tämän vuoden huhtikuu, kun lumet olivat sulaneet ja tienvarsien roskat ilmaantuivat näkösälle. Minulta paloi proppu, ja ilmoitin lupauksena Naamakirjan Nokia City-ryhmässä, että teen kaikkeni asiantilan korjaamiseksi. Lupasin palkata neljä nuorta kaupungin kesäsetelin tuella siivoamaan Nokiaa siistiksi. Nyt nuoret on palkattu ja he aloittavat työnsä torstaina 10.6. Valinta oli vaikea, sillä hakemuksia tuli lähes 30. Voit siis omin silmin nähdä Puhdistajiksi nimetyn tiimin siivoamassa rakasta kyläämme. Tavoitteena on, että heidän työnsä kannustaa roskaamisen minimointiin.

Koska harva kehtaa heittää roskaa puhtaalle alueelle, niin Nokialla monet asuinalueet ovat täysin siistejä. Kaupungin yhteiset alueet sekä niin kutsutut markettialueet eivät tätä määrettä täytä. Purojen varret näyttävät paikka paikoin kaatopaikoilta, mitä asiantilaa on ihmetelty monilla eri foorumeilla Nokia City-ryhmää myöten. Yläkoulujen ja läheisyydessä olevien kauppojen välillä kulkee roskapolku merkitsemässä oppilaiden kulkemaa reittiä.

Ympäristöstään välittävä ihminen ei heitä roskia maahan vaan vie ne aina roskiin. Nokian roskaongelma on joillekin pieni asia, mutta merkittävä viihtyisyyden ja elämänlaadun kannalta. Ei yksi Puhdistajapartio Nokiaa siistiksi muuta, mutta pienillä teoilla ja eleillä pystymme kuitenkin yhdessä muuttamaan asiaa parempaan suuntaan. On toivottavaa, että jokainen meistä pysähtyy lähimmäisen erheen äärelle ja poimii roskan talteen.

Roskaamiseen liittyen muutama sana jätteiden lajittelusta ja kaatopaikasta. Nokialla jätteiden lajittelu on helppoa. Erikseen voit lajitella paperit, kartongit, muovit, lasin, pienmetallin, paristot ja loisteputket. Biojätteiden lajittelu on vaivatonta. Kaatopaikalle voi helposti viedä isotkin määrät lajitellusti. Kun jätteet lajittelee, niin varsinaisen sekajätteen määrä pienenee voimakkaasti ja alentaa samalla kustannuksia.

Siisteys on asenne, joka ainakin osin kumpuaa ihmisen sisäisestä tilasta. Tehdään yhdessä Nokiasta hyvinvoiva, siisti ja cool paikka asua ja elää. Ollaan kaikki Puhdistajia!

Simo on ehdolla kuntavaaleissa, tutustu tästä lisää.