Skip to content

Miksi ihmeessä kukaan haluaa harrastaa kuntapolitiikkaa, osa 2. – Raisa Hiltunen

Vaikuttamishalusta tuli kirjoitettua ensimmäiseen tekstiin. Toinen syy olla mukana kunnallisessa päätöksenteossa kietoutuu vaikuttamiseen. Haluan tuoda oman osani sellaiseen päätöksentekoon, jossa päätökset perustuvat faktaan ja jossa asioista puhutaan asiallisesti ja kaikkia kunnioittaen. Populismi, vihapuhe, sortaminen tai ihmisten luokittelu esimerkiksi ihonvärin, seksuaalisen suuntautumisen tai sosioekonomisen aseman mukaan, kuvottavat minua.

Välillä tuntuu, että erityisesti sosiaalinen media on täynnä oikean laidan poliitikkoja ja trolleja, joiden mielestä ihmisarvo on vain Suomessa syntyneillä valkoihoisilla heteroilla. En lähde kommentoimaan heidän populismiaan, heidän törkeitä kirjoituksiaan, enkä heidän vihapuhettaan. En usko, että siinä taistelussa on mahdollista pärjätä. Vastassa on valtava armeija. En tiedä, olenko liian lapsenuskoinen, kun toivon, että asiallisella ja kunnioittavalla puheella on mahdollista pärjätä. Uskon ja luotan ihmisten viisauteen ja sydämiin. Toivon, etteivät raa´at ja rasistiset ajatukset ja arvot valtaa päätöksentekoa ja yhteiskuntaa.

Politiikka on yhteistyötä. Asioita katsotaan eri puolueissa erilaisista kulmista ja erilaisten linssien läpi. Jos omaa kantaansa huutaa, ei arvosta ja kunnioita vastapuolta tai isoa osaa kansalaisista, voi yhteistyön rakentaminen olla mahdotonta. Jos oman kantansa perustelee asiallisesti ja pystyy keskustelemaan eri puolueiden edustajien kanssa, löytää helpommin linjan, jota pitkin on mahdollista päästä maaliin. Hyvällä käytöksellä pääsee pitkälle.

Valitettavasti tämä teema nousee koko ajan suurempaan rooliin. Aloittaessani kuntapolitiikassa v. 2008 oli ilmapiiri kokonaisuudessaan rauhallisempi, toisia kunnioittavampi ja iloisempi. Onneksi paikallisella tasolla ei ole vielä juurikaan
nähtävissä törkeää käytöstä. Toivottavasti sen ilmaantuminen ei ole ajan kysymys.

Haluaisitko sinä lähteä rinnalleni tuomaan sydäntä päätöksentekoon?