Skip to content

KUNTAVAALEISSA 2021 RATKAISTAAN NOKIAN KAUPUNKIKESKUSTAN TULEVAISUUS – Simo Pokki

Keskustelu ihmisten asumisesta on koronan myötä saanut uutta virtaa: maaseudulla vai kaupungissa? Vai ehkä jotain siltä väliltä? Samaan aikaan koronan lisäksi keskusteluun vaikuttaa, pidät siitä tai et, ilmastonmuutoskeskustelun kokonaisuus. Suositaanko jatkossa tiivistä asumista taajamissa vai väljemmissä oloissa pientalovaltaisilla alueilla tai maaseutumaisesti? Miten Nokialla valitaan?

Nokian kaupunki on nimensä mukaisesti ja myös rakenteensa puolesta oikea kaupunki. Meillä on vähän hitaasti kasvava ja kehittyvä keskusta sekä samaan aikaan laajoja pientaloalueita ja myös maaseutua. On varaa valita. Mutta mihin suuntaan poliitikkojen tulisi esimerkiksi kaavoituksen kautta kaupunkia ohjata? Minkä suunnan sinä valitsisit? Määrittääkö kuntavaaliehdokkaan valitsema suunta äänestyskäyttäytymistäsi?

Nokian keskusta tarvitsee ihmisiä

Yhteinen tahto lienee se, että keskustan pitää olla elävä. Mutta miten tehdä keskustasta elävä, jos ei siellä ole kauppoja ja palveluita. Ja jos niitä ei ole, ei ole oikein ihmisiäkään. Tai toisinpäin. Lisäksi keskustaa on kauppojen ja palveluiden osalta hajautettu siten, että on vaikea määritellä mikä on keskustassa sijaitseva palvelu. Prisma vai Citymarket? Uuden valtuuston on syytä ottaa lusikka kauniisti käpälään ja todeta, että ainoa kelpo keino saada keskustaan elämää on saada sinne lisää asukkaita. Tämä osaltaan tarkoittaa, että tulevien valtuustokausien panokset painotetaan keskustan ja asuntorakentamisen kehittämiseen. Kauniita, korkeatasoisia ja edullisia pienkerrostaloja. Kaikki ovat tyytyväisiä. Lisäksi on enemmän kuin toivottavaa, että me kaikki myös käytämme nokialaisia palveluita: partureita, kampaajia, hierojia, ravintoloita, pubeja. On hyvä, jos välillä ostat tavaran oikeasta kaupasta netin sijaan. Tällä tavalla Nokia elää, kasvaa ja kehittyy. Tehdään se myös kestävästi

Nokialla on esiintynyt pohdiskelua, että mistä kaikkiin uusiin asuntoihin saadaan asukkaita. Asia on siten, että jos on asuntoja, niin on asukkaitakin. Nokia sijaitsee lähes kasvukeskuksen sydämessä eli aivan Tampereen vieressä. Nokian on syytä olla asuntorakentamisen osalta mukana Tampereen imussa ja vauhdissa. Tehdään täällä vaan asiat paremmin kuin Tampereella. Nokian kehittyminen tarkoittaa samalla sitä, että nokialaisten asuntojen arvo ja samalla sinun varallisuutesi nousee.

Rakastutaan raiteisiin

Jos onnistumme keskustan kehittämisessä, mahdollistamme samalla joukkoliikenteen kehittämisen niin junaliikenteen kuin linja-autojen osalta. Nokian nykyinen rakenne on hyvin haasteellinen joukkoliikenteen kelvollisen organisoinnin kannalta. Joukkoliikenne tarvitsee nopeutta, sujuvuutta ja matkustajia. Joukkoliikenne sujuvan autoliikenteen ohessa on keskeisiä tekijöitä, kun asuinpaikkaa valitaan. Voisiko Nokian kaupunki olla mallikunta niin joukkoliikenteen kuin yhteiskäyttöautojen osalta. Nokian kaupungin keskustalla on mahdollisuus olla strategiansa mukaisesti elinvoimainen ja ekologinen.

Tulevissa kuntavaaleissa valitaan seuraavan neljän vuoden suunta. Toivottavasti kehitämme kaupunkikeskustaa, huolehdimme kaupungin palveluista eri alueilla ja suojelemme kaunista luontoamme.

Kirjoittaja, Simo Pokki on yrittäjä ja lastentarhanopettaja. Simo on SDP Nokian Demareiden Kuntavaaliehdokas kevään 2021 kuntavaaleissa.