Skip to content

Kauniit sanat lämmittävät, mutta eivät ruoki – Jonne Nurmi

Mennyt vuosi oli kova koettelemus monelle. Omassa arjessa, opinnoissa ja työssä koronan vaikutukset on kohdattu eri tavoin. Erityisesti hoitotyötä tekeville virus on ollut koko ajan läsnä.

Hoitajaliitot ovat vaatineet työntekijöilleen erillistä kertakorvausta, kun työn vaatimukset ovat nousseet ja samalla oma ja läheisten terveys on ollut koetuksella. On myös vaadittu maan hallituksen mukanaoloa korvausten maksamisessa, joka ei ole tähän suostunut vedoten palkkakeskustelujen kuuluvan työmarkkinaosapuolille.

Työnantajilla onkin nyt näytön paikka. Paikallisella sopimisella on mahdollisuus näyttää parasta puoltaan. Suoran rahallisen korvauksen vaihtoehtona voitaisiin myöntää palkallista lomaa. Hoitohenkilökunnan jaksamisesta on huolehdittava nyt ja jatkossa.

Erillisestä korvauksesta puhuttaessa esille on nostettu mihin raja voidaan vetää sen suhteen kenelle se kuuluisi. Etätyö on ollut mahdotonta monille, kuten kaupan ja rakentamisen alalla. Monet sen sinänsä voisivat ansaita, toisaalta muilta tahoilta ei ole näkynyt vastaavia julkisia korvausvaatimuksia.

Edessä olevat rokotukset vain lisäävät hoitohenkilökunnan työn määrää ja vaatimuksia talven ja kevään aikana. Työhön tarvitaan ammattilaisia, joiden kuuluu saada mahdollisuus tehdä työnsä hyvin. Kannustankin työnantajia harkitsemaan vakavasti hoitajien kiittämistä raskaasta työstä meidän kaikkien eteen sanojen lisäksi myös teoilla.

Hoitovelan purkamiseen tarvitaan koko terveydenhuoltoalan keskinäistä koordinaatiota ja palveluntarjoajat laajasti mukaan.

Toivon sinulle hoitotyötä tekevälle sekä kaikille muille voimia alkaneelle vuodelle. Valoa on jo näkyvissä, mutta työ on vielä kesken.

Jonne Nurmen ehdokassivulle pääset tästä.