Skip to content

Aikapommi – Otto Faven

Pahoittelen jo etukäteen ehkä hieman provokatiivista tekstiä. Aihe on kuitenkin kaikille tuttu ja varmasti ainakin osa lukijoista sen allekirjoittavat.

Kaikki varmasti jakavat kasvavan huolenaiheen: lasten ja nuorten liikunnallinen aktiivisuus on vähentynyt. Valtakunnallisten Move-mittausten tulokset kertovat varsinkin kestävyyskunnon jyrkästä heikentymisestä.

Joka neljäs poika ja joka viides tyttö on ylipainoinen tai lihava. Tällaisten termien käytöstä voi luonnollisesti joku jopa loukkaantua – pahoittelen jos näin tapahtuu – mutta termit ovat niitä, joita normaalisti myös tilastoraporteissa ja tutkimuksissa käytetään.

Puolustusvoimien kuntotestinä teettämä Cooperin 12 minuutin juoksutesti kertoo raakaa dataa siitä mihin suuntaan kestävyyskunnon osalta ollaan menossa: 1970-luvulta lähtien 3000 metriä ylittäneiden osuus on laskenut ja 2200 metriä alittaneiden kasvanut.

Formulakuskien Cooperin testitulokset ovat huippuluokkaa, vähintään yli 3500 metriä. Moni voi ihmetellä miksi? Autossahan vain istutaan.

Kestävyyskunto parantaa keskittymiskykyä

Suoritus vaatii äärettömän hyvää keskittymiskykyä. Hyvä kestävyyskunto on hyvän keskittymiskyvyn edellytys. Hyvä kestävyyskunto, sydän- ja verenkiertojärjestelmän toiminta, yhdistyy suoraan myös siihen, kuinka selviydymme koulusta, työstä ja elämän haasteista. Ei pelkästään, mutta on yksi palapelin tärkeä osa.

Istumisen osuus hereillä vietetystä ajasta on kasvanut: autossa istutaan, koulussa istutaan, kotona istutaan. Yhä harvempi lyhytkään matka taitetaan kävellen.

Tutkimusten mukaan liikuntaa pidetään yhtenä hyödyntämättömänä voimavarana oppimisessa. Sen hyödyt ovat kiistattomat.

Minkälainen aikapommi meillä sitten on kytemässä ellemme kykene suuntaa kääntämään?

1970-luvulla diabeetikkoja arveltiin olevan alle 80000. Tänä päivänä tyypin 2 diabeetikkoja on puoli miljoonaa. Puolet heistä ei tiedä sairastavansa diabetesta.

Tyypin 2 diabeteksen kaksi tärkeintä riskitekijää: Ylipaino ja liikunnan puute.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet, mielenterveyden ongelmat sekä syrjäytyneisyys. Selkäongelmat, työkyvyttömyys. Näitä voidaan liikunnalla ehkäistä. Yhteenkuuluvuuden tunnetta – joukkuehenkeä!

Jokainen ymmärtää minkälaisesta hintalapusta on kysymys? Tilanteeseen on onneksi hieman herätty, mutta ei tarpeeksi. Kyse on kulttuurillisesta muutoksesta joka vaatii pitkäjänteisyyttä, määrätietoisuutta ja askel askeleelta etenemistä. Askelia on kyllä jo otettu, ei kuitenkaan tarpeeksi ponnekkaasti. Vielä ollaan rappukäytävän alimmilla portailla miettimässä levätäkö vielä hetki vai joko jaksaisi ottaa sen kolmannen askelman.

Toisesta näkökulmasta tarkasteltuna

Onko sittenkään kyse aikapommista vai jopa kannattavasta sijoitusmahdollisuudesta?

Syyllisiä ei ole tarkoitus etsiä: kyse on kulttuurin muutoksesta. Syyllisiä eivät ole vanhemmat eivätkä lapset. Syyllistäminen ei auta eikä kannata. Yhteiskunnankin on tartuttava toimeen muutoksen aikaansaamiseksi ja kannettava vastuunsa.

Tarttuminen toimiin lasten- ja nuorten liikunnan lisäämiseksi on verrattavissa sijoittamiseen, josta viime aikoina on puhuttu paljon. Kaikkienhan pitäisi sijoittaa, esimerkiksi rahastoihin, vaikka kymmenen euroa kuussa.

Sijoittaminen lasten- ja nuorten liikuntaan, terveyteen ja hyvinvointiin on sijoitus, joka tuottaa pitkällä tähtäimellä varman ja hyvin suuren tuoton. Pienetkin asiat ratkaisevat, kun niitä tehdään koko ajan. Kymmenen euroa kuussa voisi tarkoittaa esimerkiksi puolen tunnin hyötyliikuntaa päivässä. Tai liikuntakerhoa koulun jälkeen. Tai organisoituja kyytejä iltapäiväkerhoihin.

Vähävaraisten perheiden mahdollisuuksia harrastaa pitää tukea. Olosuhteita liikunnan harrastamiseen tarvitaan. Liikunnan määrää kouluissa pitää lisätä. Hyötyliikuntaan tulee kannustaa. 30 minuuttia päivässä on 210 minuuttia viikossa. Ja 182 tuntia vuodessa. Kunnissa on tehty jo paljon, mutta liikkumisen eteen voidaan tehdä vielä enemmän. Kuntavaaleissa 2021 valitaan uusi valtuusto Nokian kaupunkiin, joka voi linjata liikkumisen ja ennaltaehkäisyn asioita uudelleen.

Kymppi kuussa.

Lasten- ja nuorten tulevaisuus on myös Suomen tulevaisuus.

Otto Favén on SDP Nokian Demareiden kuntavaaliehdokas kevään 2021 vaaleissa.Ottoon voit tutustua lisää tästä.