Edellisessä kirjoituksessani (julkaistu 21.2.) lupasin, että seuraavassa kerron mikä puhuttaa ja missä olisi kehitettävää.
Tein pienen kyselytutkimuksen tuttavapiirissäni asiasta. Eniten puhuttava asia oli, kuten arvata saattaa, terveydenhuolto. Tämä oli myös 2017 kuntavaalitutkimuksessa ykkössijalla. Toivottiin mm. enemmän lääkäriaikoja, toimivampaa takaisinsoitto palvelua sekä ymmärrettävästi selkeämpiä, saman katon alla olevia asiointi pisteitä ja opasteiden oikein sijoittelua. Olen itse myös ihmetellyt tuota takaisinsoiton toimivuutta. Onko tosiaan niin, että syy on usein miten operaattorissa? Itsellä kokemusta myös tuosta opasteiden puutteellisuudesta. Siitä aiheutunut ylimääräistä vaivaa ja kuluja, kun ei opasteet ole ajantasaiset tai ne puuttuvat kokonaan. Eli pienet ovat minun murheet ja helposti korjattavissa.Tällä hetkellä ei ole omakohtaista kokemusta niinkään lääkäripalveluista, koska saan käyttää työterveyttä asiointiin.
Toiseksi eniten keskustelua sai aikaan joukkoliikenne. Tämä oli kuntatutkimuksessa vasta sijalla10. Matkakeskus oli useamman mielestä puute sekä toimivammat vaihtoyhteydet. Oltiin myös sitä mieltä, että joukkoliikenne toimii jo nyt erittäin hyvin. Tämä tietenkin riippuu siitä mihin aikaan ja missä tarkoituksessa esim. linja-autoa käyttää. Toisille työmatkavuorot ovat juurikin oikeat ja toisille ihan päin mäntyä. Päiväseltään tai yöaikaan linja-autoa käyttävät kokevat sujumattomuuden sen mukaan minkä ikäinen on. Varttuneemmat matkustelevat päiväsaikaan enemmän ja baarikansa ilta- ja yöaikaan. Näissä siis koettiin olevan parantamisen varaa. Itse koen kuuluvani kaikkiin kolmeen kategoriaan, työmatkalainen ja varttuneempi pubivisoissa kävijä. JToki näin koronan myötä tulee harrastettua vain työmatkoja, jos on ihan pakko. Onneksi olen saanut tehdä etätöitä, joten työmatkatkin ovat aivan minimissä ja nekin vähät matkat olen voinut tehdä omalla autolla.
Kolmannen sijan kyselyssäni sai vanhustenhuolto ja sosiaalipalvelut. Nämä olivat kuntatutkimuksessa sijoilla kaksi ja viisi. Kritiikkiä sai mm. henkilökunnan suuri vaihtuvuus sekä vähäinen määrä, hakemusten kieltävät päätökset ja niiden perustelut. Eräskin kansalaiskaveri epäili, että jopa kuun asento voi vaikuttaa päätöksen tekoon. Ajatteli, että täyden kuun aikaan tulee ihan hulluja perusteluita evättyihin hakemuksiin. Oltiin huolissaan saako arvokkaan vanhuuden tai saako jokainen lapsi ja nuori samanlaiset mahdollisuudet. Yleisesti miten saa palveluita tasapuolisesti elämän kaikissa vaiheissa.
Neljäs sija meni katujen ja teiden sekä viher- ja virkistysalueiden kunnossa pidolle. Nämä olivat kuntatutkimuksessa sijoilla kuusi ja 13. Haluttiin parannuksia risteysalueisiin ja puistoihin penkkejä sekä roskiksia lisää. Aurauksesta ei ihme kyllä kukaan maininnut poikkipuolista sanaa. Omasta mielestäni reitit joita käytän, on yleensä aurattu järkevään aikatauluun. Käytänkin vain neljää pyörää tai kahta raajaa. Niillä jotka käyttävät sekä että saattaa toisinaan olla kyllä hankaluuksia edetä auraamattomilla teillä. Tuosta pihatien tukkeeksi tieltä auran jälkeen jäänyt lumivalli, pitäisi kuitenkin minun mielestäni saada kolata kaupungin puolelle, koska maksamme hulevesi maksua. Lumihan on tieltä peräisin, joka ei ole tontin omistajan tai haltijan.
En poistanut tästä mitään asioita, vaikka niihin jo olisikin luvassa/olemassa ratkaisu tai kehitysidea. Esim. terveydenhuollon pisteiden hajanaisuus poistuu tietyllä aikataululla.
Lähde: Kunnallinen kehittämissäätiö, Sami Borg: kuntavaalitutkimus 2017
Käy lukemassa lisää Nokian demareiden kuntavaaliehdokkaasta, Marjosta.